Saara Huttunen Haters gonna hate

Mad Max: Fury Road - feministinen romuralli?

  • Ilman tätä Return of the Kingsin mainosta tuskin olisinkaan älynnyt mennä katsomaan..
    Ilman tätä Return of the Kingsin mainosta tuskin olisinkaan älynnyt mennä katsomaan..

Että sellanen voimaannuttava road movie. Mad Max ei ole minulle entuudestaan tuttu konsepti eikä Fury Road erityisesti vedonnut minuun trailerinkaan perusteella. Mutta Timen artikkeli vakuutti minut kyllä kerralla. Actionleffojen naissankarien ongelmana usein onkin juuri tämä: A lot of films promise that they’ll have “strong female characters,” but they become damsels or sidekicks. 

Olin aivan myyty Charlize Theronin esittämälle Furiosalle; vakavastiotettava kick ass-hahmo, joka toisaalta myös uskalsi pyytää apua ja näyttää tunteensa. Eikä hahmon stailauksessa  oltu menty seksikkyys edellä, niinkuin valitettavan usein on tapana. Pelastettavien naisorjien look taas oli melko siloiteltu olosuhteisiin nähden, mutta heidänkin rooli elokuvan edetessä muuttui pelastettavista ressukoista edes jossain määrin hyödyllisiksi apureiksi. 

Elokuvan sarjakuvatyyli tuli esille tyylikkäästi pieninä yksityiskohtina kuten kuvakulmina, ei liiotellusti niin kuin esimerkiksi elokuvissa 300 ja Sin City. Toisaalta futuristinen steampunkdysforia-tyyli ajoi uskottavuuden yli. Ehkä se olen vain minä joka tykkää realismista ja nillittää jokaisesta pikkuasiasta, missä ei ole kauheasti järkeä.. Kuten, että miksi maailmassa, josta bensa on lähes loppu, ajellaan ympäriinsä autoilla?

Lähes koko elokuvan ajan oltiinkin liikkuvissa ajoneuvoissa. Yllättävän paljon niissäkin pystyy tapahtumaan juonenkäänteitä. Elokuva oli kaksituntinen jatkuvaa tykitystä ilman, että tyhmille väännetään rautalangasta juonenkäänteitä. Kaikkea ei oltu pureskeltu valmiiksi katsojalle ja pahimmat räiskintäkohtauksetkaan eivät tylsistyttäneet. 

En nyt osaa sanoa oliko Fury Road mitenkään erityisen feministinen elokuva sikäli, että siinä olisi tullut jotain feminismiin liittyviä teemoja esille.. Ehkäpä juuri tuo naisten näkeminen synnytyskoneina ja ylipäätään ihmisten näkeminen omaisuutena. Elokuva sisälsi vahvan antikapitalistisen sanoman, lopussa proletariaatti otti tuotantovälineet haltuun kuin Marxsin teoriassa ikään. Bechelin testistä mentiin läpi kevyesti, naisia oli aktiivisissa rooleissa ja muunakin kuin pelastamisen kohteina, ja kuten jo mainittua, ainakaan Furiosan stailauksessa ei menty seksikkyys edellä. Meni ihan hyvin noin niinku omasta mielestä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta se ei ollut. Siinä vaan lähinnä vertailtiin ja jätettiin johtopäätökset katsojille. Naisten "vihreä paratiisi" kaatui, koska he eivät kyenneet estämään maaperän happanemista. Maskuliinininen lihasvoimaa ja teknologiaa hyödyntävä mekanismi kykeni tuottamaan järjestystä ja jotakin näennäisen pysyvää, mutta se valjastettiin propagandan avulla aidosti hydödyttämään vain muutamia. Miksi?

Lopputulostahan ei näytetty. Miten käy kaikille muutoksen jälkeen? Jälleen peili on katsojan kädessä: Feministi ehkä ajattelee, että maailma on pelastunut ja kaikki on taas hyvin.

Minä ajattelen, että siitä se alamäki alkaa. Ilman järjestystä mitään ei ole. Ilman kaaosta mikään ei kehity.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Oliko siis mielestäsi elokuvan lähtötilanne parempi kuin mikään muutosyritys siihen, edes epäonnistuessaan?

Siinähän vihjattiin, että Immortal Joen pleissi ei haittaa jos ei ole korkeanpaikan kammoa, eli ne ovat saaneet kasvillisuutta kasvamaan jonnekkin korkeammalle, kun maa on hapan. Ja se miksi "vihreä paratiisi" kuoli saattanee liittyä siihen mainittuun seikkaan, että Immortal Joe pumppasi kaiken veden omaan käyttöönsä. (Aika selkeä viittaus keskusteluun mitä mm. nestle on käynyt pohjavesien yksityistämisestä. Kauhean vaikea jälleen olla näkemättä tätä kapitalismikritiikkinä)

Onko diktatuuri järjestys? Onko järjestys aina parempi vaihtoehto kuin anarkia jos se on epäoikeudenmukaista ja tuottaa pahoinvointia kaikille? Mukaanlukien Immortal Joen omat joukot ja sairauksista kärsivät perheenjäsenet.

Ja mitenniin "vain muutamia"? Siinähän ne otti loppukohtauksessa hissin kyytiin myös Immortal Joen valtakunnassa ynohdetut köyhät.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En tiedä, pumppasiko. Siihen ei vihjattu elokuvassa mielestäni millään tavalla.

Suolla (entinen vihreä paratiisi) oli edelleen vettä ja niitä puujaloilla köpötteleviä mutantteja.

Sitenniin muutamia, että Immortan Joen aikana se oli niin. Diktatuuri tosiaan esitettiin elokuvassa järjestyksenä. Immortan Joen omat joukot taas uskoivat Valhallaan. He olivat jo puoliksi kuolleita ja heille suurin hyvä oli kuolla taistelussa. Joen omat perheenjäsenet taas olivat elossa lähinnä juuri Joen aseman takia. Heillä ei olisi sen ulkopuolella mitään mahdollisuuksia elää, ellei sitä 2 metristä idioottipoikaa lasketa.

Eivätkä ne kaikkia köyhiä ottaneet. Vain ne, jotka mahtuivat hissiin. Nopeimmat ja ahneimmat. Siemenet pääsivät uuteen kotiin. Kai sitä voisi pitää jonkinlaisena symbolina jostain kompromissista, mutta muuten asia jätettiin kyllä siihen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #3

Siitä kyllä sanottiin, että Joe on pumpannut kaikki pohjavedet omaan käyttöön ja sitten panttaa niitä. Vihermaan hapantumisen syytä ei kyllä tosiaan kerrottu.

Miksi pitäisi tulkita niin, että loppukohtauksessa hissiin mukaan päässeet köyhät olivat ainoita joita autettiin? Avattiinhan vesihanakin heille. Ja kai tässä nyt saa itsekin tehdä tulkintoja. Kuten kirjoitin, elokuva ei ollut valmiiksi pureskeltua rautalangasta vääntämistä, vaan juonen kehittyminen piti itse arvata pienistä vihjeistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #4

Sanottiin, että se panttaa niitä pohjavesiä ja että pumppaa niitä syvältä maan alta. Mutta tuskin se niitä kaikkia on kerralla sieltä pumpannut, vaan ennemminkin pumppaa sitä mukaa kun tarvitsee.

Ei puhuttu auttamisesta mitään, vaan "köyhistä", jotka otettiin hissiin mukaan. Sanoit, että heidät otettiin kyytiin, sanoin, että osa otettiin.

Ei juonessa minusta ollut mitään erityisen arvailujen varaan jätettyä. Kyllä siinä kaikki selitettiin ihan juurta jaksaen.

Vastakkain asetettiin maskuliininen kuolemankultti ja femiini, hoivaava äitikultti. Kummallekaan ei käynyt hyvin. Toinen ei kyennyt säilymään ja toinen ei kyennyt kehittymään.

Lopussa hissillä nousi joku, joka oli osaksi kumpaakin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #5

Hmm jännä näkökulma tuo maskuliinisen ja feminiinisen kulttuurin yhteentörmäys. Ehkä sanoma oli jotain siihen suuntaan että sopivasti kumpaakin..

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuo leffa on mennyt ohitseni, mutta olen kolahtanut Isänmaan puolesta-sarjaan. Sarjassa on päähenkilönä nainen, joka ei todella loista kauneudellaan tai seksikyydellään. Tämä hahmo on todella uskottava kuvaus kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja hahmo ei todellakaan alistu miesten statistiksi. Yksi vahvimpia naisrooleja, mitä olen nähnyt. Pakko antaa täydet pisteet näyttelijättärelle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä meinasin nukahtaa viimeisen puolen tunnin kohdalla. Actionia ja räminää alkoi tulla jo yliannostus.

Charlize Theron veti kyllä karun ja kovan roolin, ei siinä mitään. Mutta helvetin tylsä elokuva. Mitä realismiin tulee, niin minä vain ihmettelin miten hitossa kukaan normaali mies voi selvitä sellaisesta verenhukasta. Alan kai tulla vanhaksi, ja parempi varmaan ruveta katsomaan pelkkiä dokumentteja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Petra Nyqvist laati filmistä esittelyn, jonka inspiroimana jopa minä vääntäydyin Bio Vuokseen viime maanantaina. Olihan siellä kourallinen katsojia, ne muut jotakuinkin lasteni ikäisiä, ja kaikki miespuolisia.

Olin varannut mukaani rannekellon, jotta voisin valkokankaan kajossa välillä tarkistaa, kuinka paljon kaksituntisesta urakasta on jäljellä. Odotin siis selvästikin pitkästyttävää iltaa, mikä Petra Nyqvistin innostuneisuuden pohjalta oli sinänsä epäloogista. Arvatkaa mitä: en vilkaissut kelloani kertaakaan!

Tekniikka oli 3D, mikä jossain määrin huolestutti minua. Oletin kolmiulotteisuuden käyvän liiankin hyökkääväksi, ja taisinpa pelätä jonkinlaista visuaalisuuden yliannostusta vanhoille hermosoluilleni. Pariin otteeseen tulinkin tehneeksi konkreettisia väistöliikkeitä elokuvan romusateessa, mutta kokemus oli siedettävä. Painajaisuniakaan ei ole tarvinnut kuluneen viikon aikana katsella.

Elokuvaan oli lainattu asetelmia toisaalta lännenfilmeistä, toisaalta raamatullissävyisiä joukkokohtauksia erämaassa riutuvasta kansasta. Länkkäri-lajityyppiin viittasi saattueen taival pitkin solaa, jonka kahta puolta vihamielisiltä vaikuttavat motoristit etenemistä tarkkailivat. Siis aivan kuin intiaanitiedustelijat postivaunureitin varrella 50-luvun westernissä!

Löytyipä yhtymäkohta myös suomalaiseen teatteritaiteeseen. Eräs tarinan hyviksistä oli hämmästyttävästi Seela Sellan näköinen, ja toisaalta yksi pahis muistutti Oiva Lohtanderia. Ottakoot Fury Road -näyttelijät ja -roolittajat tämän vertailun puhtaasti tunnustuksena.

Kun elokuvakokemus oli muhinut mielessäni muutaman päivän, se sai yllättävän ja kiinnostavan kertauksen. Aikakauslehti Auto Bild Suomi esitteli tuoreessa numerossaan Fury Roadin ajoneuvokalustoa. Aikamoinen paraati sinänsä; mieleeni tuli Richard Scarryn Iloinen Autokirja, jossa myös ajellaan jos jonkinlaisilla härveleillä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Pakko myöntää, että itsekin olin ihan hivenen skeptinen ja pelkäsin että leffa on tylsäksi käyvää äksönräminää. Ei itselläkään kyllä käynyt mielessä kertaakaan, että koska tää loppuu.

Itse kävin katsomassa 2D-version niin en osaa 3D-efektejä sen kummemmin kommentoida. Muutama sellainen kohta oli mistä huomasi, että tää on tehdy 3D-näyttävyys edellä, mutta niitä onneksi oli ihan vain muutama. Eikä leffaa oltu tehty se 3D-näyttävyys edellä niinkun meinaa aina käydä.
3D-efektit on itselle sellainen paniikkikohtaustriggeri niin välttelen suosiolla.

Hhmm, olen nähnyt varmaan liian vähän länkkäreitä huomatakseni yhtäläisyydet.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa